woensdag 25 september 2019

Reken circuit


Vorige keer vertelde ik jullie over het spellingcircuit welke ik regelmatig inzet in mijn klas. Naast het spellingcircuit heb ik ook een rekencircuit ontwikkeld. Deze is gericht op de tafels van vermenigvuldiging. In mijn groep 7 bleken de tafels onvoldoende geautomatiseerd met als gevolg problemen bij de verhoudingstabellen, grote deelsommen, breuken, noem maar op. Om de kinderen opnieuw de tafels te laten leren zag ik niet zo zitten, daarom maakte ik het “tafel circuit” welke ik elke week een keer probeerde in te zetten. Soms lukte het niet echt en gebruikte we de tijd van het eten en drinken bij de kleine pauze.

Voor inspiratie voor de spellen maak ik (natuurlijk) gebruik van Pinterest. Mijn spellen heb ik verzameld op het volgende bord: https://nl.pinterest.com/chan1979/rekenen-tafels-van-vermenigvuldigen/
Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik redelijk wat tijd heb gestoken in het maken van de spellen. Hierdoor kan ik ze nu gemakkelijk uit de kast trekken en inzetten, maar voor een eerste keer adviseer ik om tijd te investeren in het maken (knippen en lamineren) van de verschillende spellen.
Ook bij dit circuit zorg ik dat er altijd voldoende onderdelen zijn, bij mij waren dat meestal 6 onderdelen daar ik ook 6 tafelgroepjes had, hieronder volgen echter 8 voorbeelden zodat je ook eens kunt wisselen.

1.     Kwartet
Je kent het wel… Het ouderwetse kwartet, maar nu met de tafels. “Mag ik van jou van de tafel van 9, 8 x 9 =”. Het is natuurlijk de bedoeling dat de kinderen vertellen wat de uitkomst van de som is… Pas als deze goed is kunnen ze de kaart ook echt krijgen, anders gaat het aan hen voorbij.
https://jufyvon.blogspot.com/2014/09/kwartetspel-tafels-1-tm-5.html?m=1

2.     Memorie
Bij dit memoriespel ga je niet op zoek naar 2 identieke kaartjes, maar naar de som met het correcte antwoord. Je kunt hierbij zoveel tafels inzetten als je wilt. Bij mij moesten de tafel van 3, 7 en 9 altijd, omdat ze deze lastig vonden.
https://spelenenleren.com/memorie-rekenen/

3.     Tafelvierkantjes
Hierbij gooien de leerlingen om de beurt twee dobbelstenen. Vermenigvuldig de twee getallen. Zoek het vierkantje met de uitkomst van de som. Zet een streep met jouw kleur op één van de zijden van het vierkantje. Heb je de laatste streep van een vierkantje gekleurd, dan mag je het hele vierkant inkleuren met jouw kleur. Ik gebruik hiervoor de dobbelstenen met 10 kanten. Deze heb ik gekocht bij Ali Expres.
https://api.gynzy.com/nl/lesson_plans/1352

4.     Domino
Bij dit domino spel is het de bedoeling dat je de som vast maakt aan de uitkomst van de som.
https://dejuffrouwzegt.com/2015/08/24/spelletjes-om-de-maaltafels-in-te-oefenen/

5.     Bingo
Voor dit spel gebruik ik de bingokaarten van juf Shanna. Het werkt heel eenvoudig. Je werkt per tweetal aan 1 bord. Je hebt 2 pionnen,een dobbelsteen en fishes nodig. Je loopt het aantal ogen dat je gooit, wanneer je de uitkomt van de som op jouw tafelkaart hebt staan leg je er een fishe op. De leerling die als eerste een volle kaart heeft wint de eer! Er zijn online verschillende bingokaarten te vinden:
https://www.jufshanna.nl/category/de-tafels/

6.     Tafelpuzzel
Ook dit spelletje komt zo via Pinterest op mijn computer. Deze puzzel werkt alsvolgt:
De kinderen krijgen 16 kaartjes waarop 4 oefeningen of uitkomsten staan. Alle kaartjes moeten bij elkaar gelegd worden tot ze een groot vierkant vormen.
https://dejuffrouwzegt.com/2015/08/24/spelletjes-om-de-maaltafels-in-te-oefenen/

7.     Pesten
Dit spel is van de methode Wereld in getallen. Geen idee hoe ik er aan kom en geen idee waar je het kunt kopen. Internet heeft me nog niet verder geholpen, dus als je het weet: Let me know!

8.     Online spelletjes
Het laatste spel of eigenlijk spelletjes zijn spelletjes op de computer. Ik vind www.tafeldiploma.nl of www.rekenspelletjes.nu leuke websites waarop de kinderen op een speelse manier de tafels kunnen oefenen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten